Blogg

Nyheter kring System Center Operations Manager 1801

Tidigare under året berättade Microsoft om en kommande stor ändring man var på väg att genomföra för System Center-sviten. Istället för att, som tidigare lansera nya versioner vart fjärde-femte år inför man nu kontinuerliga uppdateringar.

Det innebär att man kommer att släppa två nya versioner per år, detta för att snabba på lanseringscyklerna och snabbare få ut uppdateringar för produkterna till kunderna.

Snabbare lanseringar för en snabbare värld

Detta har man gjort för Configuration Manager sedan Windows 10 lanserades för drygt två år sedan. Detta schema, kallat ”semi-annual channel release” kommer nu alltså även omfatta de övriga delarna av System Center-sviten. Förutom System Center omfattar detta nu även Windows Server, istället för Windows Server 2016 så kan man nu t.ex. ladda ner Windows Server 1709 (versionen namnges nymera enligt År/Månad när den släpps).

Den första lansering av System Center som vi kommer kika närmre på är den som i slutändan kommer kallas 1801. I förra veckan släppte Microsoft en Technical Preview av System Center 1711, som alltså ligger till grund för den skarpa releasen av System Center 1801 som är beräknad att släppas i januari.

Nyheter i Operations Manager 1711

Så vad är det då för nyheter som kommer göra det värt att kika på SCOM 1801 istället för 2016? Ett helt gäng nyheter faktiskt.

  • Prestandaförbättringar som bl.a. gör att konsolen fortsätter svara samtidigt som man importerar eller raderar ett MP, istället för att som tidigare låsas upp tills detta är klart.

  • ”Updates and Recommendations” som lanserades i SCOM 2016 omfattar nu även tredje-parts-produkter baserat på kund-feedback.

  • Loggövervakning på Linux/UNIX-servrar. Med support för FluentD kan du nu övervaka Linux/UNIX-loggar lika bra som för Windows-servrar. Några av nyheterna är att du kan använda wildcard i loggnamn och sökplats.

  • Support för Kerberos-autentisering mellan Management Server och Linux/Unix-servrar. Detta ökar säkerheten då du inte längre behöver aktivera ”basic authentication” för Windows Remote Management (WinRM).

  • Integration mellan Operations Manager och Service Map, som är en del av Operations Management Suite. Med denna integration kan du automatiskt mappa upp dina applikationer och distribuerade applikationer för dessa applikationer byggs automatiskt upp i SCOM.

  • Supporterat att installeras på Windows Server 1709. Observera att Windows Server 1709 endast är Core edition, här finns alltså inget GUI.

  • Ett helt nytt sätt att uppgradera till nyare versioner av SCOM (YY/MM) direkt inifrån konsolen.

  • Sist, men absolut inte minst. En helt nydesignad webkonsol i HTML5, inga beroenden till Silverlight. Du kan nu bygga helt egna dashboards i webkonsolen som lagras i ett Management Pack som du väljer. Nu är det verkligen läge att börja titta på att använda webkonsolen i den dagliga driften och för larmhanteringen. Nu fungerar konsolen dessutom även med flera olika webbläsare. Se exempel nedan.

    WebConsole.png

Licensiering

Så, hur står det till med det finstilta då? För att ta del av de nya releaserna av både Windows Server och System Center med detta nya release-schema krävs att ni har Software Assurance i ert avtal med Microsoft. Har ni detta i ert avtal så har ni verkligen framtiden framför era fötter, om inte kan det vara värt att undersöka möjligheten för detta.

Sammanfattning

Det var kort om nyheterna kring SCOM 1711 (1801), enligt mig en hel del väldigt välkomna och efterlängtade nyheter. Tyvärr finns ännu ingen information angående vilka uppgraderingsvägar som är supporterade, 2012 R2 till 1801 t.ex. Så fort denna information släpps så kommer vi också skriva om detta här.  Fortsätt kika in på bloggen framöver när vi dyker djupare bland nyheterna och visar upp hur de fungerar.

Vill ni ha löpande uppdateringar så kan ni prenumerara till vår blogg längst upp på sidan.

Ämnen: Operations Management Suite Operations Manager OpsMgr SCOM SCOM 1801