Blogg

Nyheter i SCOM 2019 och 1901

För några veckor sedan höll vi på Approved vårt årliga event, SCOM-Dagen i Göteborg. Vi var runt 80 deltagare som träffades för sessioner och nätverkande. I år fokuserade vi på hybrid övervakning, och särskilt på SCOM och Microsoft Azure. Dagen var full av intressanta sessioner och vi hade Thomas Maurer som pratade om Azure Stack, Martin Ehrnst som pratade om hur man kan hämta in extern information till SCOM via API:er och till sist hade vi Marcel Zehner som visade hur han övervakar och interagerar med sin Tesla, med hjälp av olika funktioner i Azure.


Jag höll också en session tillsammans med Jonas Lenntun om nyheterna i SCOM 2019 och 1901. Nyheterna visades först upp under Microsoft Ignite som ägde rum i Orlando under september månad. För er som inte var med på något av dessa två event är nyheterna ändå nog så viktiga att känna till.

Semi-Annual Channel kontra Long-Term Servicing Channel

Det första jag skulle vilja peka på är skillnaden mellan Semi-Annual Channel och Long-Term Servicing Channel, där även Long-Term nu kommer få ta del av kärleken från utvecklarna. Den senaste stora releasen skedde under 2016 när man lanserade SCOM 2016, och nu är det dags för SCOM 2019 att lanseras under första kvartalet nästa år. Några nyheter har redan funnits med ett tag tack vare SCOM 1801 och 1807, men nu inkluderas de även i Long Term-versionen.

Vilka är nyheterna?

Webbkonsol i HTML5

Minns du den irriterande webbkonsolen som är beroende av SilverLight och som varit med oss allt för länge? Den kan du glömma nu när den nya versionen kommer, helt och hållet HTML5 och inga beroenden till SilverLight. Den fungerar i alla de mest använda webbläsarna på marknaden (alla vi testat har fungerat felfritt). Konsolen är riktigt snabb och ger en helt annan upplevelse jämfört med den gamla webbkonsolen. Nu kan du även hantera underhållsscheman (maintenance schedules) från webbkonsolen, istället för att vara tvungen att sköta detta från konsolen.

1-1

Förbättrad larmhantering för monitorer

Fram till nu har det varit möjligt att stänga larm genererade av en monitor, men som fortfarande lämnar health state i critical. Detta har varit ett problem eftersom en monitor som är kvar i critical där larmet stängs inte kommer att generera något nytt larm förrän monitorn återställts. I nya versionerna som kommer har man sett över detta och kommit upp med en ny metod. Att stänga ett larm som kommit från en monitor och som fortfarande är critical kommer inte att vara möjligt, monitorn måste vara healthy för att kunna stänga larmet. Detta kommer fungera i webbkonsolen, konsolen, PowerShell command lets och SDK API.

2-1

Förbättringar i Azure Management Pack

Det här MP´t är inte riktigt nytt då det funnits med ett tag, men det blev väldigt användbart för några veckor sedan när Microsoft berättade att Global Service Monitoring (GSM) kommer att stängas ner i november. Ersättaren till detta är Azure Application Insights, en tjänst som kan övervakas via  Azure Management Pack. Bortsett från Application Insights kan du övervaka VM´s, lagring och nätverk för att bara nämna några exempel.

Ladda ner management packet här.

APM agent kraschar IIS applikationspooler

Sedan SCOM 2016 släpptes har det funnits en bugg där APM-komponenten kan krascha IIS applikationspooler körandes SharePoint. Detta löstes temporärt i en tidigare release av Semi-Annual Channel där vi fick möjligheten att välja om vi ville behålla APM-komponenten eller inte på en agent.

Denna bugg har nu lagats och kommer att skeppas med SCOM 2019/1901 och SCOM 2016 UR6.

Förbättringar i notifieringar och subscriptions

I SCOM 2019 och 1901, har Microsoft lagt energi på notifieringsområdet. Med dessa nya releaser kommer vi kunna använda “Or” och “Exclude”-parametrar i våra notifieringar. Vi kan även använda HTML-kod när vi sätter ihop en notifieringsmall.

3-1

Uppgraderingsvägar

Fram till nu har vi varit tvungna att gå via 1801 för att sedan uppgradera till 1807 därifrån. När SCOM 2019 och 1901 lanseras kommer det vara möjligt att gå till båda versionerna, direkt ifrån SCOM 2016. Inga fler hopp från 2016 till 1801 till 1807 med andra ord.

Sammanfattning

Det var några av de viktigaste nyheterna, men det finns mycket mer att se. Jag kan varmt rekommendera att ni kikar på presentationen från Ignite där Microsoft berättar om alla nyheterna i System Center 2019. Ni hittar presentationen här och SCOM-delarna startar efter drygt 37 minuter. Det enda som återstår nu är att vänta in releasen för att kunna testa själva. Fram till dess bör ni hålla utkik här på bloggen efter fler intressanta artiklar.

MER INFORMATION

Ämnen: SCOM-Dagen Operations Manager OpsMgr SCOM SCOM 1801 SCOM 1807 SCOM 2019