Blogg

Övervakning av VMware-plattformen - del 1

Den senaste tiden har jag arbetat väldigt mycket med att övervaka VMware för några av våra största kunder, och det har fått mig att fundera över detta mer och mer.

Även om molnleverantörer som Amazon Web Services och Microsoft Azure fortsätter visa jättefina siffror och tillväxtprognoser så är den absoluta merparten av kunders IT fortfarande placerad hos dem själva i deras datacenter.

Sedan drygt tio år har virtualisering varit det häftigaste som finns, och den största spelaren inom detta område är fortfarande VMware.

När man tänker på hur stort detta område är och hur viktigt det är för organisationer, inser man ganska snabbt att även VMware-plattformen behöver övervakas.

Precis som vi behöver hålla koll på våra tjänster, webbsidor eller andra kritiska system, måste vi även övervaka grundstommen som hela miljön vilar på.

En första titt på Veeam och OpsLogix

Sedan jag började titta på VMware-övervakning för några år sedan har jag historiskt sett tittat på Veeam. De har varit den större spelaren och har säkert varit förstahandsvalet för många.

Till en början var jag inte medveten om några konkurrenter och Veeam hade gjort ett väldigt bra jobb. Men efter ett tag började jag titta på andra lösningar också.

Den andra spelaren jag pratar om är OpsLogix som har utvecklat sitt management pack för VMware under några år nu. Det har hänt väldigt mycket genom åren, inte bara prismässigt men även när man pratar funktionalitet. Därav den här serien av artiklar.

En av de första sakerna jag lade märke till när jag började arbeta med Veeam och deras management pack, var mängden information och antalet dashboards som fanns tillgängliga.

Det här är något som verkligen utmärker sig när man tittar på VMvare-övervakning.

Sen när jag väl började titta åt OpsLogix håll, var det första som slog mig att det inte fanns inte lika mycket dokumentation tillgängligt.

Till att börja med kändes det här lite avigt, men efter att ha arbetat en hel del med deras management pack och fått mer erfarenhet, både av att arbeta med OpsLogix management pack men även kring VMware-övervakning i sig, har jag nu en helt annan uppfattning.

För den här serien av artiklar har jag tagit kontakt med båda leverantörerna för att få en bättre uppfattning av deras visioner, erfarenheter och tankar om framtiden.

Jag har i den här första delen pratat med Vincent de Vries som är chef på OpsLogix.

Vincent har över 10 års erfarenhet av management pack-utveckling till SCOM och är en av de mest framstående utvecklarna i System Center-sfären.

OpsLogix är välkända för sina management packs för Oracle, VMware och deras gratis Ping MP.

Dags för intervjun

Varför började ni utveckla ert eget management pack för VMware när det redan fanns andra tillgängliga?

För några år sedan, 2013 närmare bestämt såg vi att det fanns två stora spelare på marknaden som erbjöd sina management packs för VMware.

Den ena var enligt oss för högt prissatt även om den innehöll en massa trevliga funktioner. Den andra var, låt oss säga, inte den mest stabila och lättaste att konfigurera (tidigare Bridgeways).

Med vår erfarenhet från utveckling av management packs kände vi att vi kunde utveckla ett management pack, som skulle vara mindre prestandakrävande för SCOM för att bibehålla stabiliteten i plattformen.

Dessutom kunde vi ha en avsevärt mycket bättre prissättning gentemot konkurrenterna. Vi kan glatt säga att samma år blev flera stora institut med väldigt stora VMware-miljöer inblandade, och gav sitt fulla stöd för vårt äventyr!

Vilka svårigheter var ni tvungna att övervinna när ni utvecklade ert management pack?

Att hämta data från VMware genom vSphere API:t och att få det att fungera bra med SCOM.

I slutändan spenderade vårt team oräkneliga timmar med att utforska vSphere API:t, och att skriva kod för att översätta VMware-data till ett format som SCOM kunde jobba med.

Att jobba med stora mängder data i SCOM är också en utmaning, i första versionen använde vi alla optimiseringar av SCOM som vi kunde tänka oss.

Är ert VMware-management pack redo för senaste versionen av SCOM?

Ja! Vi har testat vårt management pack på SCOM 1801/1807 och sett att det fungerar felfritt på senaste versionen av SCOM.

Är ert management pack kompatibelt med senaste versionen av vSphere?

Ja, vi har testat det med vSphere 6.7, och vi kommer fortsätta testa det så fort det kommer nya versioner av vSphere.

Hur hämtar ert management pack information från VMware?

Vi använder oss av två metoder:

1. Genom vSphere API. Även om vSphere´s api är relativt komplext är informationen man får från VMware-miljön väldigt komplett. Därför gör det sig jättebra för övervakning.

2. Genom att fråga ESXi-hosten direkt, detta görs på ett liknande sätt men det finns bara lite mindre information tillgängligt.

Hur väl skalar ert management pack för större företag?

Den senaste versionen skalar väldigt bra i enterprise-miljöer.

När vi stöter på problem med prestandan, kan det ibland vara relaterat till storleken på SCOM.

I vår nydesignade version som vi har testat har vi gjort en stor insats för att minska prestandan som krävs från SCOM. Det ser väldigt lovande ut, och visar att vi kan hantera 400-800 ESXi hosts utan problem.

Kommer ert management pack kunna användas i Azure?

Ja, vårt VMware-management pack är designat på ett sådant sätt det inte kräver någon stor insats för att få det att samla information och skicka till Log Analytics.

Hur påverkas prestandan i SCOM?

Det beror på storleken på er VMware-miljö och om ni vill övervaka server-hårdvara, utökad övervakning av hosts, eller alla VM´s etc.

Som alla andra management packs startar vårt upp workflows för varje regel eller monitor, men till skillnad från andra management packs har vi gjort allt för att minska vilka resurser som dras från SCOM.

Överlag skulle jag säga att vi är väldigt nöjda med prestandan i vårt management pack, men tittar alltid på vad vi kan förbättra och letar ständigt efter prestandaförbättringar.

När molntjänster växer, investerar ni fortfarande i ert management pack för VMware?

Absolut. Vi tror att Azure, och molntjänster kommer att fortsätta växa riktigt mycket, men vi tror också att det finns en gräns för hur mycket som kan flyttas upp i molnet.

Det finns många anledningar till att företag fortfarande väljer att behålla stora delar av sin IT-miljö i sitt eget datacenter, så vi ser för en lång tid framåt att vi har stora anledningar att fortsätta investera i vårt management pack för VMware.

Om ni nu fortsätter investera i ert management pack, vad för funktioner utvecklar ni?

Vårt mål är att erbjuda det VMware-management pack som märks minst på prestandan och med den mest användbara information för (VMware) administratörer.

Vi erbjuder redan jättebra dashboards i SCOM, som visualiserar er VMware-miljö.

Så när vi pratar om nya funktioner tenderar vi att prata om hur vi kan förbättra nuvarande funktioner.

Enligt vår erfarenhet är administratörer inte intresserade av nya funktioner, utan de är intresserade av kvalitativ information och relevanta larm för deras VMware-plattform.

VMware Perf Dashboards

En del av den performance-data som du kan se i Operations console.

VMware hardware

Här ser vi status på fläktar som finns i hårdvaran som övervakas av vårt management pack.

Log Analytics VMware

Så här kan det se ut när man använder sig av OpsLogix s.k. solution i Azure Log Analytics för att skicka information om hur VMware-miljön står sig.

Sammanfattning

Detta var den första artikeln i en serien av artiklar där jag går djupare in på området som övervakning av VMware utgör, där jag tittar specifikt på OpsLogix´s management pack.

Som du kan se så finns det flera aspekter som behöver täckas när det kommer till VMware-övervakning.

I min nästa artikel kommer jag titta på Veeam´s management pack för VMware, och gå djupare precis som i denna artikel.

Fortsätt hålla utkik efter kommande artiklar, det kommer vara väl värt din tid.

MER INFORMATION

Ämnen: Operations Manager VMware OpsLogix Veeam