Blogg

Lansering av Operations Manager 1807

En av de större sakerna som hänt i SCOM-världen det senaste året är att man från Microsoft beslutat att gå över mot ett nytt releaseschema som innebär att vi kommer få uppdateringar två gånger per år. Genom Semi-Annual Channel som det nya tänket kallas har vi hittills fått SCOM 1801 där vi bland annat fick en sprillans ny webbkonsol fri från Silverlight.

Den snabbtänkte har nu kanske redan räknat ut när nästa uppdatering bör lanseras, nämligen i juli eftersom två lanseringar sker per år.

Och mycket riktigt, i slutet av juli lanserades System Center 1807 med nyheter för Operations Manager och Virtual Machine Manager.

Nyheter i SCOM 1807

Konfigurera APM under installation eller reparation av en agent

Här har vi efter en del stora problem med APM fått chansen att inaktivera funktionen för APM när vi installerar eller reparerar en agent, direkt ifrån konsolen. Detta har varit ett problem i SCOM 2016 och 1801 där APM kunde krascha IIS Application Pools. Det är specifikt SharePoint Central Administration-pooler körandes .Net 2.0 som kunde krascha på grund av detta. Men nu har man alltså löst detta genom att låta oss välja om vi vill ha APM aktiverat eller inte.

Förbättringar i webbkonsolen

  • En ny PowerShell widget har lagts till som låter oss ta fram exakt den information vi vill visa i våra dashboards.
  • En ”effective configuration” widget har lagts till som låter oss se exakt vilka regler eller monitorer som är aktiva för en server, samt vilka overrides som är aktuella för just den servern.
  • Schemaläggning av servicefönster finns nu även i webbkonsolen så att du inte längre behöver den vanliga konsolen.
  • Förbättringar i hur du hanterar larm i webbkonsolen ger oss bättre möjligheter att styra "resolution states" samt att dyka djupare på ett övervakat objekt för att ge oss den information vi vill ha.
  • Möjlighet att ändra storleken på hälsoikonen i en "topology widget".
  • Tekniker med rollen "User" eller "Operator" kan nu skapa dashboards under ”My Workspace”
  • Utökade möjligheter till att djupdyka i nätverksövervakningen
EffectiveConfiguration

 

Support för SQL Server 2017

Nu kan du uppgradera plattformen för dina SCOM-databaser till SQL Server 2017. Mer information om hur detta går till finns här.

Förutom de stora nyheterna som jag listat ovan finns även ett gäng mindre nyheter som du kan läsa mer om här.

Utöver dessa nyheter finns även ett gäng buggfixar som du kan läsa om här.

Hur installerar jag uppdateringen?

Att uppdatera till 1807 från 1801 är en mycket smidig historia, det går till på samma sätt som installationen av en Update Rollup. Exakt hur uppdateringen går till kan du läsa mer om här.

Sammanfattning

Det var allt för den här gången, men det betyder inte att vi slutar blogga om 1807. Fortsätt hålla ett öga här på bloggen för en uppföljande artikel där vi går igenom och visar nyheterna som listats ovan, för att få se dem i praktiken.

Titta gärna vidare på våra övriga artiklar under tiden, och fyll i dina uppgifter vid eventuella frågor så kontaktar vi dig så fort som möjligt. Du kan också prenumerera på vår blogg så får ni löpande uppdateringar via epost.

Ämnen: System Center Operations Manager Operations Manager SCOM SCOM 1807