Blogg

En titt på nyheterna i SCOM 1807

Som jag skrev i min förra post så lanserades SCOM 1807 för några veckor sedan, och jag förklarade vilka nyheter som fanns med och vad de innebär. I den här posten vill jag visa upp dem och hur de fungerar, samt vad du kan göra med dem. Jag har valt ut några av de större nyheterna och jobbat med dem för att se hur de fungerar.

Ta bort APM-komponenter från agenter

Den första nyheten jag vill visa är att du kan kontrollera om APM skall vara installerat på en agent eller inte. Som jag nämnde i min förra post så har detta kunnat innebära problem med att APM kraschar IIS applikationspooler, särskilt när de kör SharePoint.

Detta är väldigt enkelt att konfigurera när du installerar eller reparerar en agent och det görs via konsolen (eller PowerShell). Som jag visar i bilden nedan så finns APM-komponenterna på min agent som jag vill åtgärda.

När du kör ”Repair Agent” får du möjligheten att välja om du behålla APM eller inte.

En liten stund senare kan du se att det inte längre finns några APM-komponenter på servern.

Den här funktionen är alltså väldigt lätt att komma igång med, självklart kan det ta lite tid i en större organisation med tanke på förändringsprocesser t.ex. Men nu har vi åtminstone en lösning för att bli kvitt problemet.

Ny PowerShell-widget för web-konsolen

En av de andra funktionerna jag valt att titta mer på är den nya PowerShell-widgeten som du kan använda för att presentera information som du väljer ut genom web-konsolen. För att visa vad du kan göra har jag knåpat ihop ett exempel. Detta kan du göra även i "My workspace" så att du kan bygga dina dashboards där innan du publicerar dem för övriga personalen.

Klicka bara på “New dashboard” för att komma igång.

 

Namnge din dashboard och välj var du vill spara den. I mitt exempel behöll jag standardplatsen men detta bör givetvis se annorlunda ut och tänkas igenom innan man publicerar dessa för övriga personalen.

 

Välj att du vill använda "PowerShell widget" och du är redo. Jag har bifogat exempelscriptet som jag skrivit för den här demon så du kan testa det själv och komma igång med. Detta exempel visar Health State, Display Name, IP-adress och lokation för servrar i din miljö.

 

Exempelskriptet som du kan kopiera och klistra in;

$class = Get-SCOMClass -Name Microsoft.Windows.Computer

$computers = Get-SCOMClassInstance -Class $class

foreach ($computer in $computers)

{

$results=$ScriptContext.CreateFromObject($computer,"Id=Id,HealthState=HealthState,DisplayName=DisplayName",$null)

$IPAddress = $computer.'[Microsoft.Windows.Computer].IPAddress'.Value

$results["IPAddress"]=$IPAddress

$Site = $computer.'[Microsoft.Windows.Computer].ActiveDirectorySite'.value

$results["Location"]=$Site

$ScriptContext.ReturnCollection.Add($results)

}

Avsluta med att namnge widgeten och välj uppdateringsfrekvens. Klicka på "Save widget" och du är klar.

 

Så här ser det ut med mitt exempel, något som kan hjälpa dig komma igång och bygga vidare på för att matcha just era behov.

En widget för att visa effektiv konfiguration

En annan riktigt bra sak som är ny i SCOM 1807 är en widget för att visa effektiv konfiguration för en server. För att kunna använda denna funktion måste du lägga till en "State widget" på din dashboard och välja att visa dina "Windows Computers". För detta exempel har jag valt att använda gruppen “All Windows Computers” och klassen “Windows Server 2016 and 1709+ Computers”.

Klicka på en server och sedan på "Refresh" i övre högra hörnet av "Effective configuration"-boxen som du hittar en liten bit ner. Du kommer nu strax att få se effektiv konfiguration för den servern. Du kan nu jobba dig neråt och se exakt vilka regler och monitorer som påverkar servern, samt vilka eventuella overrides som är aktiva. Det här är en riktigt trevlig funktion som låter oss veta exakt vilka servrar är trimmade till att göra och när de ska göra det.

Ändra underhållsscheman i web-konsolen

Den sista nyheten jag kommer visa i den här bloggposten är den som låter dig hantera underhållsscheman (Maintenance Mode) direkt i web-konsolen. Detta har tidigare bara gått att göra från Operations console. Det ger dig samma val som du har haft ifrån konsolen tidigare, men nu har du möjligheten att göra det ifrån den betydligt lättare web-konsolen istället. Ett mycket trevligt tillägg måste jag säga!

Sammanfattning

Det här var min syn på några av nyheterna, åtminstone de du kan göra något med och få användning för i ert dagliga arbete. Förutom dessa nyheter jag visat mer av här finns det en hel hög med nyheter i SCOM 1807, dessa kan du läsa mer om i min förra post här och hos Microsoft här. Fortsätt håll utkik här på bloggen då det finns mycket kvar att skriva om, men som bara inte hunnit landa här på bloggen ännu.

Ämnen: System Center Operations Manager Operations Manager OpsMgr Digital Operations SCOM 1807